Bengáli jelleme

Gyakorlati tanácsok mielőtt egy bengáli macskával osztanád meg az otthonod :       

 

A  bengáli macska sok embert vonz ,aki fajtiszta macskát szeretne magának, mert egy rendkívül mutatós küllemű macska. A leopárdszerű mintával ellátott bundájuk,a nagy kifejező szemek és a rendkívül sportos testalkatuk igazán vonzó macskává teszi őket.

Mielőtt eldöntené, hogy valóban a bengáli macska a legmegfelelőbb az ön számára, foglalkoznia kell, eme macska izgalmas természetével is. Ezen tulajdonságok egyike az a nagyfokú intelligencia, energia többlet illetve a gazdi fele irányuló figyelemfelkeltő igénye. Ezen tulajdonságok mind pozitívan hangzanak egy bengálival kapcsolatban ,azonban ha kielégítetlenül maradnak depresszióssá válhatnak általa.

Tájékozódjunk, szánjunk időt arra,hogy megismerjük a bengáli jellemét, mielőtt a családunk részesévé tennénk.

Az indulás az új otthonában döntő jelentőségű a bengálinak, a hosszú távú életminősége érdekében.

Ideális esetben, egy olyan bengálit hozol el a tenyésztőtől ,akit leteszel a szoba közepére gyerekekkel ,kutyával és olyan természetességgel hagyja el a szállító boxot ,amibe jött, mintha egész életét ott töltötte volna veletek. Természetesen ez fantasztikus ha így van , de fel kell készülnöd arra is, ha mégsem így zajlanak le az események. Ha nem vagy hajlandó a tenyésztő jó tanácsait megfogadni a szoktatási idő alatt ,akkor valószínű nem a bengáli volt a megfelelő választás számodra. Egy felelősségteljes tenyésztő sem tudja garantálni neked ,hogy a bengáli, akit az otthonodba vittél ,hogy fog viselkedni. A magabiztosság és az önbizalom,amit a bengáli a tenyésztő otthonában mutat, nem feltétlenül jelenti ,hogy könnyen tud alkalmazkodni az esetleges változásokhoz. Miközben egy magabiztos bengáli macskának kevesebb problémája adódhat egy költözéssel ,addig egy változásokkal nehezen megbirkózó macska esetében több időre lesz szükség. Egy másik oldalról nézve a dolgot,megeshet az is, hogy egy, a testvérei közt zárkózottabb macska egyszer csak kikerül az új otthonába és egy teljesen másik oldaláról ismerjük meg . Nyitottabbá, elevenebbé válik. A bengáli macska egy igen érzékeny állat és pont az érzékenységük miatt nehézzé válik az alkalmazkodásuk a változásokhoz. Ez az első nagy teszted, mint újdonsült bengáli tulajdonosnak,mennyire képes vagy türelmes és megértő viselkedést tanúsítani macskáddal szemben,aki élete első nagy változásán megy keresztül. Nem célszerű a bengálit azonnal a ház összes ingerével „sokkolni” inkább haladjunk szobáról szobára,míg valóban felkészült a ház teljes feltérképezésére,megadva az esélyt a fokozatos megismeréshez.

Minden bengáli így viselkedik….. nem feltétlenül

amennyiben a te bengáli macskád egy ilyen típus, akinek több időre van szüksége a beszokáshoz el tudod ezt fogadni?

A lakásod dekorációja fontosabb számodra mint a macskád?

Az intelligens bengáli számára a lakásod egy játszótér ,a lakás díszei ,bútorai pedig a játékok. Kezdésnek nem árt a drágább, számodra értékes dolgokat elzárni és nem elvárni,hogy a macskád békén fogja hagyni, ha számodra ez az út járhatatlan akkor gondolkodj el kérlek, hogy valóban a bengáli macska a legmegfelelőbb számodra. A bengáli macskák imádnak a szekrényekbe  bujkálni és minden, amit a szekrény rejt előhúzni, mivel egy nagyon intelligens fajta ,akit nagyfokú játékosság jellemez unalmába képes addig  szórakozni míg ki nem nyitja. Problémát jelent e ez a számodra? Igen ez érthető. A megoldás viszont nem a bengáli természetének a megváltoztatása, hanem a szekrények zárhatóvá tétele. A bengálit  is érdekli minden, ami csillog és fényes például: kulcs,pénz ,ékszer. Ezeket a tárgyakat el kell zárni, mert amennyiben a  bengáli fókuszába került, akkor vége. Ha a bengáli macskánk nem kapja meg a számára kellő figyelmet,gondoskodni fog róla a maga módján,hogy részesüljön benne, ez lehet vicces de zavaró is. Ha ez az eset áll fenn megoldást kell találnod a dolgok elpakolása illetve az imént említett zárható szekrények esete illetve alternatív megoldásokat találni a macska foglalkoztatására.

Készen állsz arra ha, a bengáli macskád almon kívül végzi el a dolgát?

A bengáli macska intelligenciájának és ösztönös viselkedésének gyökerében rejlik az „almon kívül végzem a dolgom „ A bengáli macska nem beszéli a nyelvünket ,mint, ahogy más macska sem, az almon kívüli ürítéssel tudatni akar velünk valamit. Számukra a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a közlésnek. Több macskás háztartásokban is fellelhető ez a probléma ,hogy nem a megfelelő helyre van elhelyezve illetve nem megfelelő tisztaságú az alom. Ha nem vagy felkészülve a bengáli macskád igényeihez alkalmazkodni inkább más fajtát válassz. Ha a bengáli macskád elfogadja a te általad felállított macska almot nem is kell tovább tárgyalnunk ezt a részt, de mi van akkor, ha nem ez a helyzet?

Készen állsz arra, hogy nagy nyitott almokat helyezz el az otthonod különböző területein?

Készen állsz arra, hogy illatmentes almot használj?

Készen állsz arra, hogy egészen finom ,akár homok szerkezetű almot használj?

Ha azt gondolod a bengáli macskádnak alkalmazkodnia kell ahhoz, amit te a rendelkezésükre bocsátottál, akkor újból kérlek gondold át valóban ez a fajta macska az ami érdekel. Előfordulhat,hogy a bengáli macskád egészen különleges igényeivel kell szembe nézned mind alom illetve alomtálca tekintetében. Ha ez problémát jelent számodra illetve a családtagjaid számára szintén ne bengáli macskában gondolkodj.

Hajlandó vagy tisztán tartani illetve a rendetlenséget elpakolni annak érdekében, hogy a bengáli macskád ne jelölgessen? A bengáli macskád emlékeztetni fog rá, hogy tisztán tartsd az otthonod ,a földön fekvő dolgok potenciális hely a jelölésre. Papír halmaz, egymáson heverő ruhák illetve játékok mind példa a rendetlenségre egy bengáli macska számára, ami jelölésre ingerelheti, amennyiben a te lakásod nem kellően rendezett nem biztos, hogy megfelelő egy bengáli macska esetében. Készen állsz arra, hogy milyen stressz okozza a jelöléseket a bengáli macskád életében?

Sok állati eredetű tárgy kiválthatja a bengáli macskában, hogy a saját illatát elhelyezze rajta. Macskák, akik a környezetükben jó érzik magukat, valószínűleg csak az arcuk oda dörzsölésével jelölnek,amennyiben stressz alatt álló bengáliról beszélünk, a vizelettel való jelölés a valószínűbb.  Amennyiben a bengáli macskád késztetést érez,hogy a saját szagával  elnyomja a másikat szerencsésebb számodra az a hozzá állás, hogy ezeket a tárgyakat eltávolítsd illetve az otthonod ezen részétől távol tartsd míg kiderítetted a jelölgetések okát. Az állati eredetű példákat említve lehet gyapjú, bőr,liba toll,idegen macska illetve kutya fekhelyek,cserepes növények.

Készen állsz egy bengáli szociális, érzelmi és fizikai igényeinek kielégitésére?

Néhány bengáli a te teljes figyelmedet fogja igényelni. Amíg te egész nap dolgozol , addig ő lelkesen várja azt a pillanatot, hogy átlépd a ház ajtaját. Ha a szokásod része miután haza érkeztél, hogy a figyelmedet olyan tevékenységekre fordítod mint például tv illetve számítógép akkor megfontolandó eme szokás megváltoztatása. A bengáli cicád időt szeretne veled tölteni és miután te haza érkeztél a teljes figyelmedet szeretné magáévá tudni. Ha ez túl megerőltető a számodra , akkor valószínű nem a bengáli macska a legmegfelelőbb a számodra. Természetesen jó néhány dolgot megtehetsz annak érdekében,hogy a bengáli macskád jobban elfoglalja magát,például egy játszótárs, legjobb egy hasonló temperamentummal rendelkező macska, azaz még egy bengáli. Másik lehetőség, teremtsd meg magaslati helyeket, köztudott a macskák jól érzik magukat a magasban valamint macska bútort mászási lehetőségekkel, amennyiben elhagyod az otthonod hagyj szabadon kellő számú játékot amivel elszórakozhat szabad idejében.

Számomra teljesen ismeretlenül vágtunk bele a bengáli macska tenyésztésébe, azóta is imádom a fajtát. A velük való együttélés hihetetlen. Rengeteg örömteli perceket ad, amihez egy tenyésztő kollégámat kell idéznem sokszor egy rendkívüli humorérzék is jól jön. Várjuk azon kedves leendő bengáli tulajdonos jelölteket, akiket nem riasztott el ez a kis másfajta jellemzése a bengáli macskának:)

                                

                   

 

 

 

 

 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi .     ELFOGAD