Bengáli jelleme

 Honlapunk kialakításánál elsődleges figyelmet fordítottunk arra, hogy teljes körű információt adjunk érdeklődőinknek a bengáli macska tartásával, jellemével kapcsolatosan.  Amikor elkezdtem a fajtával foglalkozni az internet világa betekintést adott, milyen általános jellemzői vannak ennek a fajtának, így úgy gondoltuk nem írnánk le újfennt, hanem egy másfajta, a leendő gazdik számára a hétköznapi életre fókuszálva mutatja be a bengáli macska jellemvonásait, a velük való élet szépségeit és olykor bizony nehézségeit és azokra a megoldási lehetőségeket.

Gyakorlati tanácsok mielőtt egy bengáli macskával osztanád meg az otthonod :

Egy amerikai tenyésztő gondolatait osztanám meg veletek, kiegészítve az enyémmel.  

A  bengáli macska sok embert vonz, aki fajtiszta macskát szeretne magának, mert egy rendkívül mutatós küllemű macska. A leopárdszerű mintával ellátott bundájuk, a nagy kifejező szemek és a rendkívül sportos testalkatuk igazán vonzó macskává teszi őket.

  

Mielőtt eldöntené, hogy valóban a bengáli macska a legmegfelelőbb az ön számára, foglalkoznia kell, eme macska izgalmas természetével is. Ezen tulajdonságok egyike az a nagyfokú intelligencia, energia többlet illetve a gazdi fele irányuló figyelemfelkeltő igénye. Ezen tulajdonságok mind pozitívan hangzanak egy bengálival kapcsolatban, azonban ha kielégítetlenül maradnak depresszióssá válhatnak általa.

Tájékozódjunk, szánjunk időt arra, hogy megismerjük a bengáli jellemét, mielőtt a családunk részesévé tennénk.

Az indulás az új otthonában döntő jelentőségű a bengálinak, a hosszú távú életminősége érdekében.

Ideális esetben, egy olyan bengáli macskát hoz el a tenyésztőtől, akit ha letesz a szoba közepére gyerekekkel, kutyával olyan természetességgel hagyja el a szállító kosarát, amibe jött, mintha egész életét ott töltötte volna a családba. Természetesen ez fantasztikus ha így van , de fel kell készülni arra a lehetőségre is, ha mégsem így zajlanak le az események. Fogadja meg a tenyésztő jó tanácsait a szoktatási idő alatt. T enyészetünk 2 hét szoktatási időt határoz meg. Egy felelősségteljes tenyésztő sem tudja garantálni, hogy a bengáli, akit az otthonába visz, hogy fog viselkedni. A magabiztosság és az önbizalom, amit a bengáli a tenyésztő otthonában mutat, nem feltétlenül jelenti ,hogy könnyen tud alkalmazkodni az esetleges változásokhoz. Miközben egy magabiztos bengáli macskának kevesebb problémája adódhat egy költözéssel ,addig egy változásokkal nehezen megbirkózó macska esetében több időre lesz szükség. Egy másik oldalról nézve a dolgot, megeshet az is, hogy egy, a testvérei közt zárkózottabb macska egyszer csak kikerül az új otthonába és egy teljesen másik oldaláról ismerjük meg. Nyitottabbá, elevenebbé válik. A bengáli macska egy igen érzékeny állat és pont az érzékenységük miatt nehézzé válik az alkalmazkodásuk a változásokhoz. Ez az első nagy teszt, mennyire vagyunk képesek türelmes és megértő viselkedést tanúsítani macskánkkal szemben, aki élete első nagy változásán megy keresztül. Nem célszerű a bengálit azonnal a ház összes ingerével „sokkolni” inkább haladjunk szobáról szobára, míg valóban felkészült a ház teljes feltérképezésére, megadva az esélyt a fokozatos megismeréshez.

Minden bengáli esetében erre kell felkészülnünk?….. nem feltétlenül

amennyiben a bengáli macska, akit kiválasztott egy ilyen típus, akinek több időre van szüksége a beszokáshoz el tudja ezt fogadni?

A lakás dekorációja/ bengáli macska?

Az intelligens bengáli számára a lakás egy játszótér, a lakás díszei, bútorai pedig a játékok. Kezdésnek nem árt a drágább, számunkra értékes dolgokat elzárni és nem elvárni, hogy a macska békén fogja hagyni, ha  ez az út járhatatlan akkor szánjunk időt arra, hogy valóban a bengáli macska a legmegfelelőbb számunkra. A bengáli macskák imádnak a szekrényekbe  bujkálni és minden, amit a szekrény rejt előhúzni, mivel egy nagyon intelligens fajta ,akit nagyfokú játékosság jellemez unalmába képes addig  szórakozni míg ki nem nyitja. Problémát jelent ez a számunkra? Igen ez érthető. A megoldás viszont nem a bengáli természetének a megváltoztatása, hanem a szekrények zárhatóvá tétele. A bengálit  is érdekli minden, ami csillog és fényes például: kulcs, pénz, ékszer. Ezeket a tárgyakat el kell zárni, mert amennyiben a  bengáli fókuszába került, akkor vége. Ha a bengáli macska nem kapja meg a számára kellő figyelmet, gondoskodni fog róla a maga módján, hogy részesüljön benne, ez lehet vicces de zavaró is. Ha ez az eset áll fenn megoldást kell találni a dolgok elpakolása illetve az imént említett zárható szekrények esete illetve alternatív megoldások kitalálása a macska foglalkoztatására.

Készen áll arra ha, a bengáli macska almon kívül végzi el a dolgát?

A bengáli macska intelligenciájának és ösztönös viselkedésének gyökerében rejlik az „almon kívül végzem a dolgom „ A bengáli macska nem beszéli a nyelvünket, mint, ahogy más macska sem, az almon kívüli ürítéssel tudatni akar velünk valamit. Számukra a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a közlésnek. Több macskás háztartásokban is fellelhető ez a probléma, hogy nem a megfelelő helyre van elhelyezve illetve nem megfelelő tisztaságú az alom. Legyünk felkészülve a bengáli macska igényeihez való alkalmazkodáshoz . Ha a bengáli macska elfogadja az ön által felállított macska almot nem is kell tovább tárgyalni ezt a részt, de mi van akkor, ha nem ez a helyzet?

Készen áll arra, hogy nagy nyitott almokat helyezzen el az otthona különböző pontjain?

Készen áll arra, hogy illatmentes almot használjon?

Készen áll arra, hogy egészen finom, akár homok szerkezetű almot használjon?

Ha úgy gondolja a bengáli macskának alkalmazkodnia kell ahhoz, amit ön a rendelkezésükre bocsátott, akkor kérem gondolja át valóban ez a fajta a legmegfelelőbb az ön számára. Előfordulhat, hogy a bengáli macska egészen különleges igényeivel kell szembe nézni mind alom illetve alomtálca tekintetében.

Hihetetlennek tünhet, de a bengáli macska igen érzékeny a rendre, ahogy az alomhasználatnál említettem mennyire fontos egy jól megválasztott, rendszeresen tisztántartott alom, úgy a ház rendetlensége is okot adhat a jelölésre, a földön fekvő dolgok potenciális hely a jelölésre. Papír halmaz, egymáson heverő ruhák illetve játékok mind példa a rendetlenségre egy bengáli macska számára.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy valamilyen stressz okozza a jelöléseket a bengáli macskában.

Sok állati eredetű tárgy kiválthatja a bengáli macskában, hogy a saját illatát elhelyezze rajta. Macskák, akik a környezetükben jó érzik magukat, valószínűleg csak az arcuk oda dörzsölésével jelölne, amennyiben stressz alatt álló bengáliról beszélünk, a vizelettel való jelölés a valószínűbb.  Amennyiben a bengáli macska késztetést érez, hogy a saját szagával  elnyomja a másikat szerencsésebb számunkra az a hozzá állás, hogy ezeket a tárgyakat eltávolítsuk illetve az otthonunk ezen részétől távol tartsuk míg kiderítettük a jelölgetések okát. Az állati eredetű példákat említve lehet gyapjú, bőr, liba toll, idegen macska illetve kutya fekhelyek, cserepes növények.

Fel kell készülnünk a bengáli szociális, érzelmi és fizikai igényeinek kielégítésére.

Néhány bengáli az ön teljes figyelmét fogja igényelni, amíg ön egész nap dolgozik , addig ő lelkesen várja azt a pillanatot, hogy átlépje a ház ajtaját. Ha a szokásunk része miután haza érkeztünk, hogy a figyelmünket, olyan tevékenységekre fordítjuk, mint például tv illetve számítógép akkor megfontolandó eme szokás megváltoztatása. A bengáli cica időt szeretne önnel tölteni és miután ön haza érkezett a teljes figyelmét szeretné magáévá tudni.  Természetesen jó néhány dolgot megtehetünk annak érdekében, hogy a bengáli macskánk jobban elfoglalja magát, például egy játszótárs, legjobb egy hasonló temperamentummal rendelkező macska, azaz még egy bengáli. Másik lehetőség, teremtsünk meg magaslati helyeket, köztudott a macskák jól érzik magukat a magasban valamint macska bútort mászási lehetőségekkel, amennyiben elhagyjuk az otthonunk, hagyjunk szabadon kellő számú játékot amivel elszórakozhat szabad idejében.

Az ismertető elolvasása után joggal gondolja az ember, hogy eladni vagy elriasztani szeretném a kedves érdeklődőket. A helyzet az, hogy azt szeretnénk elérni, hogy egy bengáli cica vásárlása előtt legyünk körültekintőek. Ismerjük meg először a fajtát, gondoljuk át, hogy fér bele a választott cica a mindennapjainkba. Tudjuk e biztosítani a családunkba költöző kiscica kiegyensúlyozott életét, ami a mi  életünket is harmonikussá teszi. Hisz, mint már említettem, amennyiben egy boldog bengálit tudunk maguk mellett a mi életünk is akadálymentesen fog zajlani mellette. Nem szoktam zsákbamacskát árulni. Szeretném, ha bármilyen fajta cica vásárlását tudatos és felelősségteljes döntés előzné meg, nem pedig egy hirtelen felindulás.

Számomra teljesen ismeretlenül vágtunk bele a bengáli macska tenyésztésébe, azóta is imádom a fajtát. A velük való együttélés hihetetlen. Rengeteg örömteli perceket ad, amihez egy tenyésztő kollégámat kell idéznem sokszor egy rendkívüli humorérzék is jól jön hozzájuk. Várjuk azon kedves leendő bengáli tulajdonos jelölteket, akiket nem riasztott el ez a kis másfajta jellemzése a bengáli macskának.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi .     ELFOGAD