Tenyészetünk árai

Egy tenyészállat  megfelelő, optimális és stresszmentes tartásának természetesen megvan az ára, a tenyésztő számára sok erőfeszítést jelent mind pénzbeni mind pedig időbeli szempontból.
Sokszor jelentős különbségek vannak mind karakter, egészség, megjelenés és különösen a tenyésztő által kínált szocializáció szempontjából. Sok bengáli macska után érdeklődő első körben  összehasonlítja a kínált bengáli kölykök árait.
Tévhit, hogy a törzskönyv teszi ki a bengáli macska árának jelentős részét. A törzskönyv csak csekély mértékben befolyásolja a macska árát.(konkrétan 4000 FT-ról beszélünk)

Mint leendő vásárlónak mindig célszerű egy kis energiát bele fektetni egy új cica vásárlása előtt, hogy a számára megfelelő tenyésztőt megtalálja. Végül is a család bővüléséről van szó, akivel több évet együtt fogunk élni.
Egy tapasztalt és becsületes tenyésztő jó tanácsokkal látja el a kedves érdeklődőt a cica vásárlása előtt, hogy valóban megfelel-e Önnek, családjának és életmódjának, és hogy a körülmények optimálisak -e.

Kérem ne támogassuk a szaporítókat! 

Cica vásárlás előtt legyünk körültekintőek, vessünk egy pillantást a tenyészetre, tenyészállatok tartására, különösképpen hol és hogyan élnek a tenyészmacskák, hogyan viselkednek a tenyésztővel szemben.

Sajnos sokan szaporítok áldozatává válnak, később derül ki, hogy esetleg beteg cicát vásároltak vagy probléma esetén a tenyésztő nem áll mellettük, hogy jó tanácsokkal lássa el a problémára szoruló cicáját és a gazdiját. Egy kis segítségül összeszedtünk pár gondolatot, mely segít különbséget tenni a tenyésztők által kínált és a szaporítok által kínált kiscicák között. Lássuk hát mire is figyeljünk oda:

A kiscicát kereső gazdi jelöltek igencsak nincsenek könnyű helyzetben manapság. Sok a tenyészet és a szaporítok száma is elég erősen megnövekedett, nemcsak a macskát vevők számára. Sajnos mindenemű állatot érint ez a téma.

Próbálunk segítséget adni, hogy a kedves leendő vásárló hogyan tud különbséget tenni a tenyésztők illetve szaporítok által kínált kölykök között. Az alábbiakban megmutatjuk a különbségeket.

Mielőtt elolvassa  tegye fel a következő kérdést magának:

Miért adnak el folyamatosan kiscicát papírok nélkül „akciós” áron? Háttér információként tudnia kell, hogy egy törzskönyv 4000ft költséget jelent egy kiscica esetében, amint ezt már párszor említettem számotokra.

  1. Törzskönyv / egyesületi tagság

Tenyésztő: maga a tenyésztő az adott ország egyik macskaegyesületének a bejegyzett tagja, amely a leendő kiscicák akár házi kedvencnek akár tovább tenyésztés céljából kiállítja a törzskönyveket.

Szaporító: mivel nem tagja az egyesületnek így nincsenek előírások rá nézve, illetve törzskönyvet se tud adni kiscicái mellé, mely a kiscica származását igazolná. Csúnyán fogalmazva a szaporító vadul „tenyészthet „akár beltenyészet és vérfertőzés lehetősége is fennáll, melyek törzskönyv hiányában nem bizonyíthatóak.

  1. A kiscicák egészsége

Tenyésztő: a megszületett kiscicák a gazdihoz kerülés alkalmával már többszöri féreghajtáson estek át, legalább 2 X-i kombinált oltásban részesültek.

Szaporító: ????

  1. A gazdihoz kerülés időpontja

Tenyésztő: legkorábban a 12 hetet betöltött kiscicát adja át az új tulajdonosának, azért is fontos ennek az időnek a betartása hisz a kölyök cicának még szüksége van az anyjára, aki gondozza, neveli (érzelmi biztonságot nyújt számára) illetve ekkor a legfogékonyabbak a szocializálódásra. Másrészről az oltásai a kiscicának, így épülnek egymásra 9 hetesen az első majd 12 hetesen az ismétlő oltás.

Szaporító: mivel nem tagja az egyesületnek, így semmilyen jellegű előírást nem kell megtartani (például: 9 hetesen oltás majd a 12 hetes ismétlő oltás) gyakorlatilag bármikor átadhatja a kiscicát. Ez esetekben sűrűn hallani, hogy problémák alakulnak ki a későbbiekben akár szocializációs, egészségügyi gondok léphetnek fel.

  1. A született almok között eltelt idő

Tenyésztő: Az egyesület 2 év alatt 3 alom születését határozza meg, maga az anya cicát a szülés és a kölykök felnevelése igencsak felőrli (alomszámtól függ) így szélesebb körű odafigyelést igényel. A minőségi ételek biztosítása mellett speciális táplálékkiegészítők válhatnak szükségessé, nyugalmi időszak biztosításával segítjük a regenerálódásukat. (eredeti testsúly visszanyerése.)

Szaporító: újfennt nincsenek előírások az egyesület részéről, amik a szaporodást kontrollálnák, gyakran előfordulhat, hogy az anyacicák mint egy ” gépezet „ vannak „használva”, így maga a  legyengült anyacica se tudja megadni a szükséges alapvédettséget/immunitást kiscicái számára.

  1. A tenyészállatok egészségügyi háttere

Tenyésztő: a tenyészet macskáinak egészségére nagy figyelmet fordít (oltások, féreghajtások) folyamatosan egészségügyi ellenőrzéseket, genetikai vizsgálatokat végeztet, annak érdekében, hogy időben felismerje vagy megelőzze az esetleges örökletes betegségek kialakulását.

Szaporító:?????

  1. A tenyészállatok megválasztása/ pároztatás.

Tenyésztő: gondosan tájékozódik, hogy történt -e örökletes betegség a szülőknél. Kiszámítja a beltenyésztési értéket (mindig lesz bizonyos beltenyésztési érték).

Szaporító: ?????

  1. Karakter és kinézet / küllem

Tenyésztő: Annak érdekében, hogy fenntartsa vagy javítsa a fajtatípust és különleges rajzolatokat /mintákat hozzon létre, mindig nézi, hogy el tudja -e érni az eredményt a kívánt párosítással. A kiállításon képzett bírákkal “minősítheti” állatát ennek érdekében.

Szaporító: törzskönyv nélküli macskák esetében nincs lehetősége a kiállításokon való megmérettetésre, hogy lehetősége legyen a teljeskörű fajta specifikus jegyek megismerésére, előfordulhatnak kizáró okok, melyek így eltűnnek és maga az állat tovább van „használva” pedig ki kellene vonni a „tenyésztésből”.

8.      Szocializáció 

Tenyésztő: A cicák éjjel -nappal együtt élnek tenyésztővel és annak családjával a házban / lakásban. Szabadon mozoghatnak, ismerik a mindennapi zajokat, odaérkező látogatókat, esetleg más állatokat (kutyákat) és kisgyermekeket.  Szocializálódnak.

Szaporító: Ketrectartás is előfordulhat, melyben a kiscicáknak nincs lehetősége megismerni a környezetét, hozzászokni a mindennapi életben előforduló dolgokhoz, történésekhez. Az ilyen kiscica, ha gazdihoz kerül, szocializációs problémák merülhetnek fel (akár alomhasználat, depresszív viselkedés, agresszivitás, félénk természet, nehéz alkalmazkodás.)

9.      Táplálkozás

Tenyésztő: annak érdekében, hogy egészségesen táplálja macskapopulációját, a tenyésztők kiváló minőségű táplálékkal etetnek (különösen a vemhes és szoptató macskákat és kiscicákat). Tájékozódik a piacon lévő élelmiszerekről (száraz és nedves táplálék tekintetében)

Szaporító: ???

10.    Kapcsolattartás

Tenyésztő: egy tenyésztő sose engedi el a tőle új otthonba költöző kiscica kezét. Szerződésbe foglalja a kapcsolattartást, probléma esetén rendelkezésre áll, jó tanáccsal segíti a kiváltó ok orvoslását.

Szaporító: a szaporító azonnal megszakítja a kapcsolatot, nem vállal felelősséget, estleges problémák esetén mondva csinált mondatokkal elhesegeti a vevőt. Mint például ez természetes vagy ki fogja nőni….és ehhez hasonlókkal.

Nézegetve a sok hirdető oldalak, csoportokban feltett képeket még egy jó tanács a képek figyelmes nézegetése. Ne csak a kiscicát lássuk a képekben. Egy kép sok információval szolgál számunkra.

Már sok helyen olvashatták a honlapomon a felelősségteljes macskavásárlást, felelős állattartás fontosságát, amikor jelen esetünkben egy bengáli cica vásárlása előtt állunk mérlegeljük egy egészséges macska életkora 15-18 év is lehet akár, ennek függvényében hosszú évekre választunk magunk mellé társat. A választás felelősségteljes legyen ne pedig egy elhamarkodott döntés. Kiemelkedő fontosságú a fajta megismerése mielőtt megszületne az adott fajta kiválasztása, így elkerülünk egy későbbi problémát (például nincs elég időm a macskámra és ő ezt a maga módján hozza a tudomásunkra akár úgy, hogy mellépisil vagy csak egyszerűen rosszalkodik)

 Legyünk körültekintőek, szánjuk időt, energiát a különböző tenyészetek megismerésére. Látogassuk meg a tenyészeteket, nézzük meg a cicák egészségügyi állapotáról szóló dokumentumokat. Egy tenyésztő meg fogja mutatni számunkra. Majd ha mindent egybe véve sikerült döntést hoznunk, melyik tenyészet számunkra a szimpatikus jöhet a kiscica kiválasztása. 

„Egy élőlény nem egy bútordarab, amit ha megununk félretesszük vagy eldobjuk. „

A bengáli macska ára 

A bengáli macska ára attól is függ, hogy milyen célra vásárolják.

1. Kedvencnek ” hobby cica”  300.000-tól 
2. Show cica (remélhetőleg) díjakat nyernek a kiállításokon. (személyes megbeszélés)
3. Tenyésztésre, amelyeknek biztosítaniuk kell a bengáli fajta fennmaradását, valamint meg kell felelniük a bengáli fajta standardnek és egyéb tenyésztési követelményeknek. 650.000 forintól

Természetesen az árak tájékoztató jellegűek egy -egy cicára nézve változhatnak, ezért kérem, amennyiben komoly érdeklődése van egy cicánk iránt minden esetben vegye fel velünk a kapcsolatot . Továbbá egy olyan esetet kell megemlítem bengáli macska vásárlás esetén, amikor tenyésztésből kivont cicáinknak keresünk örökbefogadó családod, ez esetben egy jelképes összegről beszélünk.

Tenyésztésünk alatt előfordult olyan eset is, mikor nem azonnal hanem csak 6 hónaposan illetve akár másfél éves korukba kerültek ki az új otthonukba. Többször hallom az emberek kicsit félve vállalják be egy idősebb bengáli cica befogadását,vásárlását. Mondván minél korábban kerül hozzá ,annál ragaszkodóbb lesz, bengáli macska jelleméből kifolyólag egy nagyon gazdi orientált természetről beszélünk, így ezen félelem, hogy nem lesz szoros bengáli -gazdi kapcsolat alaptalan. Pozitív tapasztalataink vannak e tekintetben is.

Mielőtt megriadna egy esetleges vásárlástól mert hát ez bizony  sok pénz, nézzük meg kicsit mélyebbről a dolgokat, melyek magyarázatot adhatnak számotokra miből tevődik össze ez az összeg.

A tenyésztésnek megvan az ára. Például jobb esetben rendelkezel már egy tenyészkandúrral így nem kell egy külső fedezésre befizetni, ami amúgy sem egy olcsó és nagy körültekintést jelentő dolog. Értem ezalatt itt is a megfelelő egészségügyi vizsgálatokat fedeztetés előtt. Optimális esetben egy problémamentes várandóságot él meg a mama, melyben biztosítani kell számára és a születendő kicsik számára a minőségi és vitaminokban dús táplálékot, melyet a születést követően is folytatnunk kell az egészség megőrzés érdekében. Ezt követően jönnek az első oltások, amelyek röviddel a születés után esedékesek valamint a többszöri féreghajtás is.

Költségek részét képezi az alom, hisz mikor a kölyök cica az új gazdijához kerül már szobatiszta, tisztában van az alomhasználattal. Az első orvosi vizsgálat alatt az orvos minden kölyök cicába chipet helyez, oltási kiskönyvvel/útlevéllel látja el. A kölyök cicák ennek megfelelően legkorábban 13 hetes kora után lesznek elvihetőek.

Ezután a tenyésztéssel kapcsolatos adminisztratív költségek is felmerülnek.

Tenyésztő esetében maga a  tenyészet egy macskaegyesületnek a tagja, mely biztosítja a tenyészet cicái számára a törzskönyveket, mielőtt törzskönyvezve lesznek a kicsik, alombejelentő kötelességünknek teszünk eleget.

Természetesen a teljeskörű szocializáció biztosítása elérése érdekében a kiscicák szabadon mozognak a háztartásban, megismerve a különböző illatokat, hangokat, melyek a házban fellelhetőek (porszívó, hajszárító, kávédaráló.) Megismertetjük velük a kaparófa használatát.

Maga a szocializáció nem megy rongálás mentesen, ha nem hagyjuk megismerni cicáinknak a háztartásban fellelhető tárgyakat (tapéta, kanapé, stb) nincs is esélyünk megtanítani számukra a megfelelő eszközöket igényeik kielégítéséhez. Pl : kaparáshoz.

Kiállításokra járunk tenyészmacskáinkkal, hogy a bengáli macska fajta standardnak legközelebb álló, prémium minőségű kiscicáinkkal  lepjük meg érdeklődőinket.

A tenyészetünk folyamatosan törekszik arra, hogy az állomány szűrve legyen genetikai betegségekre,(PRA, PKD 1,Pkdef ) rendszeresen járva HCM vizsgálatra (szívultrahang) valamint az állomány FIV és FELV tesztjei folyamatosan frissítve legyenek. Természetesen jelen esetben is költségekről beszélünk, hogy mint leendő bengáli tulajdonos egészséges, lelkileg kiegyensúlyozott és jól szocializált kiscica várjon rád.

Remélem sikerült betekintést nyerni a munkánkba, szívvel és lélekkel azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb minőségű, a fajta standardnak maximálisan megfelelő cicákat tenyésszünk,  melyek nemcsak a szépségükkel de egészség és szocializáció tekintetében is a lehető legtöbbet tudjuk nyújtani önöknek. Fontos számunkra a kölcsönös jó kapcsolat kialakítása leendő gazdijainkkal, a folyamatos kapcsolattartás segíti a közös munkánkat önökkel, hogy tovább fejlődhessünk. Köszönjük azon gazdijainknak akik eddig megtaláltak, bizalmukba fogadtak minket és szerető otthont biztosítanak a Tricolor Velvet Rosetten bengáli macska tenyészet szobaleopárdjainak.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi .     ELFOGAD